مهمترين مرحله براي شروع هر كسب و كاري تعيين حوزهاي كه ميخواهيد در آن فعاليت كنيد، است.
حوزه كاري هر فرد بر اساس تخصص آن فرد تعيين ميشود، يعني بهتر است كه فرد در زمينهاي كه تخصص دارد كار كند تا موفق شود.
يكي از رمزهاي موفقيت كسب و كار اينترنتي اين است:
در يك حوزه مشخص فعاليت كنيد و متخصص شويد آنگاه كسب و كار شما موفق خواهد شد.
به اطراف خود با دقت نگاه كنيد.
كدام پزشكان درآمدهاي ميليوني دارند و كدام پزشكان بيكارند؟
كدام رستورانها پر از مشتري هستند و كدام يك پشه ميپرانند؟
كدام خودروها گرانند و كدام ارزان؟
كدام كفشها بهتريناند و كدام ….
هر جا كه موفقيتي در كار ميبينيد صاحب آن، خبره است. متخصص است. حرفه اي است. پس اگر ميخواهيم در كاسبي موفق شويم بايد خبره باشيم. متخصص باشيم. حرفهاي.
در آن كار نبايد بهتر از ما وجود داشته باشد.
خب آيا ميشود در همه زمينهها شماره يك شد!
فكر نميكنم. تا حالا هم نديدم. اگر مثال داريد بگو خوشحال ميشوم.
در نتيجه بايد يك حوزه مشخص را براي فعاليت و متخصص شدن انتخاب كرد.
تخصص چيست و متخصص كيست؟
– فرهنگ لغت عميد، متخصص را کسی که در کاری بخصوص مهارت و بصیرت دارد يا شخصی که در شغلی یا فنی تخصص دارد، تعريف كرده و معناي تخصص را خاصگردیدن, به چیزيمخصوصشدن, ویژهکردن و مهارت ميداند.
– فرهنگ لغت آكسفورد متخصص (Expert) را فردي بسيار مطلع يا ماهر در يك حوزه خاص تعريف ميكند و تخصص (Proficiency) را درجه بالایی از شایستگی و مهارت ميداند.
– فرهنگ وبستر هم متخصص را داشتن، دارابودن و ابراز كردن مهارت يا دانشي خاص كه حاصل از آموزش يا تجربه باشد تعريف ميكند و تخصص را پیشرفت در دانش و یا مهارت ميخواند.
چرا داشتن تخصص مهم است؟
– متمايز شدن؛ با توجه به تعاريفي كه گفته شد تخصص به معناي داشتن يك مهارت و دانش خاص است و متخصص كسي است كه با كسب اين مهارت يا دانش از ديگران متمايز ميشود. بنابراين اولين مزيت متخصص شدن تمايز از ديگران است.
– درك محيط؛ تخصص به غير از متمايز شدن، باعث ميگردد تا درك بهتري نسبت به موضوعات كه در حوزه كسب و كارتان رخ ميدهد داشته باشيد. متخصص ميتواند مواردي را ببيند كه افراد ديگر نميتوانند آنها را مشاهده كنند. اين توانايي باعث ميشود كه او محيط را بهتر تحليل كرده و از فرصتهاي مناسب بهره برداري كند و از خطرات احتمالي دوري گزيند.
– خلاقيت و نوآوري؛ آيا افراد ميتوانند در زمينهاي كه دانش و مهارت ندارند ايدههايي نو و موثر ارائه كنند؟
تاريخ نشان داده است كه احتمال چنين رخدادي تقريبا صفر است. كريستفكلمب ناخدايي ماهر و با تجربه بود، ماري كوري دانشمندي برجسته، پاستور پزشك و شيمي داني حاذق، ابن سينا، رازي، ارسطو، مولوي و … همگي خبرهي كار خود بودند تا توانستند چنين خدمات ارزشمندي ارائه كنند.
ممكن بود يك دانشمند، فيلسوف يا كاشف ديگري كار آنها را انجام دهد. ولي اين كه يك فرد عادي كه هرگز حتي شنا هم نكرده بتواند يك ناوگان دريايي را هدايت كند تا مسيري كوتاهتر براي رسيدن به هندوستان كشف كند، كمي بعيد به نظر ميرسد.
با فرض اينكه كسي چنين توانايي داشته باشد، ديگران چنين فرصت و امكاناتي را در اختيار او قرار نميدهند. شما باشيد چنين ميكنيد؟
چگونه ميتوان متخصص شد؟
كسب تخصص يك فرآيند است كه در طي زمان و با تلاش و هزينه به دست ميآيد. براي روشنتر شدن مطلب مثالي ميزنم.
فرض كنيد كه آقا رضا ميخواهد يك پيتزا فروشي راه بياندازد. اگر هيچ تجربهاي در اين زمينه نداشته باشد. حتي يك بار هم پيتزا نپخته باشد، احتمال موفقيت كسب و كار او را چقدر ميدانيد؟
خب آقا رضا اين پست را خوانده و ميداند كه تخصص براي موفقيت در كسب و كارش حياتي است براي همين ميرود و در يك پيتزا فروشي به عنوان كارگر ساده مشغول به كار ميشود. كار او تميز كردن ميزها است!
آقا رضا خيلي خوشحال است چون در هنگام تميز كردن ميزها ميتواند حرفهايي كه مشتريان با يكديگر ميزند را از نزديك بشنود و خواسته و نظر آنها را درباره پتيزا فروشي بداند. نظراتي كه حتي ممكن است به خود صاحب رستوران نزنند!
همچنين او ياد ميگيرد كه تميز كردن هر ميز چقدر زمان ميخواهد و چطور بايد يك ميز را تميز كرد. بنابراين بعدها كه صاحب پيتزا فروشي خودش ميشود، كارگري كه ميزها را پاك ميكند نميتواند سر او را كلاه بگذارند.
حالا احتمال موفقيت او را در راه اندازي يك پيتزا فروشي چقدر ميدانيد؟
آقا رضا چون با علاقه كار ميكند بعد از مدتي به سمت پياز خورد كن ارتقا يافته و در آشپزخانه مشغول ميشود! بدين ترتيب ياد ميگيرد كه پيازها را چگونه بايد خرد كرد. آيا همه پيازهاي مورد نياز هفته را يك باره آماده ميكنند يا بايد هر روز پيازهاي همان روز را خرد كرد؟
الان احتمال موفقيت او چقدر است؟
آقا رضاي ما پلههاي ترقي را باز هم بالا ميرود و پيتزازن ميشود. يعني درست كردن خمير و ريختن مخلفات روي آن.
بعد او به عنوان پيتزا پز فعاليت ميكند و با چند و چون كار با تنور آشنا ميشود.
بعدها به سمت مسئول خريد و تداركات درميآيد و ياد ميگيرد كه از كجا، چقدر، به چه قيمتي و چند وقت يكبار بايد خريد كرد، چگونه با فروشندهها تسويه حساب ميشود و …
حالا احتمال موفقيت او را در راه اندازي يك پيتزا فروشي چقدر ميدانيد؟
بالاخره او كه توانسته است همه كارها را به خوبي انجام دهد و امانت داري خود را اثبات كند، بعد از سه سال به عنوان صندوقدار كار ميكند و بدين ترتيب از تعداد سفارشات و سود و …. نيز مطلع ميگردد.
او در اين مدت علاوه بر كار در پيتزا فروشي، شبها درس خوانده و سال آخر كارشناسي مديريت است.
همزمان در زمينه تغذيه سالم مطالعه ميكند.
و بر روي اينترنت به بررسي انواع پيتزاهايي كه درساير كشورها طبخ ميشود مشغول است.
همين طور كه ميبينيم به ميزاني كه سطح دانش او ارتقا مييابد و مهارتهاي مرتبط بيشتري را فرا ميگيرد او خاصتر ميگردد و احتمال موفقيت راه اندازي كسب و كارش بيشتر.
منابع كسب تخصص كدامند؟
به طور خلاصه چهار منبع مهم در كسب تخصص عبارتند از:
– تحصيلات رسمي (دانشگاه، دورههايآموزشي، مطالعه كتاب و مقاله و …)
– افراد خبره (مشاوره، مراوده و شاگردي ساير متخصصين)
– انجمنهاي حرفهاي و رسمي (شركت و عضويت در كنفرانسها، گردهماييها، سمينارها و …. مرتبط با حوزه فعاليت)
– تجربه عملي و كار اجرايي


4 دیدگاه
اسماعیل
بسیار آموزنده و نکته سنج بود .بسیار ممنون
حمید
با سلام
آیا این مورد خاص را می توان جزو تخصص محسوب کرد و بر پایه آن کسب و کاری راه انداخت ؟
بعنوان مثال برخی محصولات کشاورزی هستند که فقط و فقط در مناطق خاصی می رویند و شرایط آب و هوایی آن منطقه انحصاری در تولید آن محصول ایجاد کرده است. مانند کنجد در استان یزد و خوزستان و …
یا بعنوان مثال برنج در استانهای شمالی کشور
یا انار ساوه و ….
مثلا فردی در یکی از این شهر ها بزرگ شده و زندگی میکند .او هیچ گاه در زمینه انار کار و فروشندگی و شاگردی نکرده ولی همیشه آنرا دیده است به چشم خود.
اکثر اقوام و آشنایان او در این زمینه کار میکنند ودر تهیه عمده آن و تهیه جنس خوب مشکلی ندارد و میتواند از آنها بهترین مشاوره های رایگان و تخصصی را دریافت کند. و مسلما چنین فردی با اینکه تجربه ای در آن کار ندارد ولی موقعیتش با فردی که در استان دیگری زندگی میکند و هیچ گونه آشنایی و اطلاعاتی در آن زمینه ندارد بسیار متفاوت است.
حال اگر این فرد بخواهد مانند سایر افراد سنتی فعالیت نکند و صنعتی و پیشرفته باشد. به صادرات به شهرهای دیگر و کشورهای دیگر فکر بکند.علاقه مند به بازاریابی محصول از طریق اینترنتی باشد. دوست داشته باشد محصولش را در فیسبوک و سایر شبکه های اجتماعی معرفی کند و… آیا موفق خواهد بود ؟
با تشکر
پرهیزی
مطالب خوبی را در کنار هم گردآوری نموده اید. سپاس. میگویند یکی از فاکتورهای خوشحالی توانایی کسب درآمد است.
محمدرضا نوروززاد
سلام و وقت بخیر
بنده فروشگاه اینترنتی دارم که توش محصولات عطر و ادکلن یک متخصص عطر و ادکلن رو توش به صورت همکاری در فروش به فروش می رسونم
می خواستم بدونم خو من هم باید در چنین شغلی تخصص داشته باشم؟