کارآفرینی ناب(lean entrepreneur) یا نوپای ناب(lean startup) اصلاحاتی است که توسط اریک رایز(Eric Ries ) و استیو بلنک(Steve Blank) مطرح شده است. واژه لین (Lean) در فرهنگ لغت به معنای لاغر است ولی در ادبیات مدیریت این واژه را به ناب ترجمه کردند مانند تولید ناب، فروش ناب و امثال آن.
کارآفرینی ناب مجموعه ای از فرآیندها و روش ها است که برای راه اندازی سریع و کم هزینه توسط کارآفرینان استفاده می شود.
این مفهوم از روش های چابک(agile) که در مهندسی نرم افزار برای تولید برنامه های کامپیوتری استفاده می شود، اقباس شده است. از این رو تمرکز کارآفرینی ناب بر روی سرعت است.
هر چند این روش در ابتدا برای توسعه کسب و کارهای اینترنتی ابداع شده است ولی توسط تمام کارآفرینانی که با نااطمینانی زیادی درباره مشتریان خود مواجه هستند، می تواند بکار گرفته شود.
یکی از صاحب نظران این حوزه، اش مری ، کارآفرینی ناب را ” فرآیندی افزایشی و تکرارپذیر برای رسیدن از برنامه الف به برنامه ای که کار می کند ” تعریف می نماید.
اریک رایز، معتقد است، کارآفرینان موفق کسانی هستند که سعی می کنند قبل از تمام شدن منابع شان به اندازه کافی تکرار داشته باشند. آن ها از محل کار خود خارج می شوند و فرضییات خود را در بازار می آزمایند. یاد می گیرند و اصلاح می کنند. این قدر این فرآیند را تکرار می کنند تا از درستی درک شان نسبت به نیازهای بازار و خواسته های مشتری اطمینان حاصل کنند و بدانند که مدل کسب و کار درستی را شناسایی کردند.
کارآفرینان ناب می دانند که مشتریان به راه حل شان اهمیت نمی دهند بلکه نگران مشکل(نیاز) خود هستند. از این رو همه تلاش و تمرکز کارآفرین ناب بر روی مشکل مشتری است و نه محصول خود!
کارآفرین ناب دانسته ها و مفروضات خود را به شکلی قابل فهم به مشتری ارائه می کند. او ماکت محصول خود را با حداقل زمان و هزینه می سازد و به مشتریان بالقوه ارائه می کند. بازخوردها و نظرات را با دقت بررسی کرده و نمونه را اصلاح می نماید.
او با این کار شکست ها را سریع تر تجربه می کند. و بدین ترتیب مانع از شکست محصول بعد از ورود به بازار می شود.
بنابراین ویژگی های اصلی کارآفرینی ناب به طور خلاصه عبارتند از:
– سرعت در درک نیازهای بازار
– تکرار
– سعی و خطای هوشمندانه در جهت یادگیری و بهبود مستمر
نتیجه هر نوع کارآفرینی راه افتادن یک کسب و کار نوپا و رساندن آن به مرحله رشد است. در واقع کارآفرینی ناب رویکردی جدید برای به سلامت گذر کردن از این فرآیند است.
چرا که متاسفانه آمارها نشان می دهد:
– ۹۰ درصد شرکت های نو پا شکست می خورند.
– از هر ۵۸ ایده کسب و کار فقط یکی موفق می شود.
– فقط ۳۰ درصد شرکت ها به ۵ سالگی می رسند.
– ۶۶ درصد برنامه های خود را به کلی تغییر می دهند.
برای تغییر این آمارها کارآفرینی ناب منطق ساده ذیل را پیشنهاد می کند.
از ایده های خود یک نمونه محصول بساز. آن را در بازار بیازما. از اطلاعات به دست آمده درس بگیر. ایده خود را اصلاح کن.
این چرخه را آن قدر تگرار کن تا به اندازه کافی از موفقیت محصول اطمینان حاصل نمایید.
کسب وکار نوپا چیست؟
تعریفی که صاحب نظران کارآفرینی ناب از کسب و کار نوپا ارائه می کند متفاوت از تعاریف رایج است.
– آقای رایز می گوید: “یک کسب وکار نوپا موسسه ای است متشکل از افراد که برای تولید محصولی جدید، در شرایطی نا مطمئن، طراحی شده است”. طبق این تعریف اندازه شرکت، بخش مورد فعالیت آن یا صنعت اش مهم نیست. بلکه جدید بودن محصول و نامطمئن بود شرایط است که نوپا بودن یک کسب و کار را از سایر بنگاه ها متمایز می کند.
– و آقای بلنک معتقد است: “یک کسب و کار نو پا سازمانی موقت است که به منظور جستجو برای یافتن یک مدل کسب و کار تکرار و مقایس پذیر ایجاد شده است. هدف کسب و کار نوپا تبدیل به شرکت شدن است.”
نکته مهمی که این صاحب نظران به آن دقت دارند این است که وقتی کسب و کار و محصولی وجود نداشته باشد، تجربه و سابقه ای هم وجود ندارد. این مشکلی اصلی اکثر کسب و کار های اینترنتی نوپا است. آن ها شناخت و اطلاعات کافی ندارند. بنابراین با شرایط نااطمینانی رو به رو بوده نمی توانند تصمیمات درست را اتخاذ کنند.
کارآفرینی ناب، چنین کسب و کاری را در مرحله آزمایش و یادگیری می داند. از این رو روش های نظامندی را برای سعی و خطا های هوشمندانه ارائه می دهد تا کسب و کار اینترنتی نو پا هر چه بهتر و سریع تر بتواند حدسییات خود درباره کسب و کار را بررسی کرده و شناختی واقعی از آن پیدا کند.
این مقاله در ماهنامه کارآفرین ناب، سال۴، شماره ۲۶، دی ۹۱ چاپ شده است.


7 دیدگاه
مجتبی
با سلام
از توضیحات شما استفاده بردم
چرخه جالبی را ترسیم کردید که واقعا هم همینطوره
میبایست مدام از اجرای ایده ها در بازار تجربه کسب کرد و بلافاصله ایده را ارتقا داد و با کمبود های موجوب اصلاح کرد و بهینه کرد
براتون آرزوی موفقیت دارک
محمد نصیری
ممنون اقای علوی
واقعا ممنونم که اینقدر مینویسید و تجربه ها و دانسته های گرانبهاتونو با ما به اشتراک میگذارین
و خیلی خیلی خوشحالم که در استارت اپ ویکند دیدمتون و افسوس میخورم که ای کاش به جای مدیر پروژه من باهاتون همکلام شده بودم.اما باز هم ممنون که کنارمون بودید
سيد رضا علوي
سلام
از محبت شما خیلی ممنونم
پاینده باشید
هادی
با سلام
تشکر میکنم جالب بود
رحیم پوررحیمی
سلام آقای علوی . من یک پرسش ذاشتم و آن مربوط میشه به کار آفرین های قدیم وسنتی که از هیچ کدام از این تعاریف اطلاعی ندارن و در کارشون هم موفق اند !نظر شما چیه؟ ممنونم
سيد رضا علوي
سلام
دوست خوبم
علم کارآفرینی فقط برای آموزش به دیگران و کمک به کاهش ریسک است
بدهی است که دانش صرف باعث موفقیت نمی شود و این تجربه و عمل است که باعث انجام کارها است
افراد سنتی موفق در دانشگاه بازار درس خوانند!
اغلب انها از سن کم در بازار شاگردی کردند و درآنجا عملا یادگرفتند
بارها شکست خوردند یا شکست های دیگران را دیدند
تا راه موفقیت را یاد گرفتند
همواره بهترین راه یادگیری عمل است
اگر این عمل را با علم نیز همراه کنید
زمان و هزینه بسیار کم می شود
شاد و تندرست باشید
کلیدواژه
بسیار عالی، با تشکر از مطلب مفیدتان