در قسمت قبل، نحوه انتخاب یک موضوع مناسب برای سایت را خدمت شما عرض کردیم. موضوعی که هم موردعلاقه تان باشد و هم بتوان از آن کسب درآمد کرد. در این قسمت چگونگی راه اندازی سایت و تولید محتوا را به شما آموزش می دهیم.
راه اندازی سایت
حالا که موضوع سایت تان مشخص شده است، وقت آن است که سایترا راه اندازی کنید. بهترین ابزار برای این کار، وردپرس است. وردپرس آسانترین و پرطرفدارترین سایت ساز در دنیاست.
اما قبل از طراحی سایت با وردپرس، لازم است یک دامنه و هاست برای سایت بگیریم. دامنه همان آدرس سایت است (مثلاً farsibiz.com) و هاست، فضایی است روی یک سرور در اینترنت، که سایت (با همه صفحات و محتوایش) بر روی آن قرار می گیرد.
دامنه و هاست را معمولاً به صورت سالانه از یک شرکت میزبانی وب (هاستینگ) اجاره می کنیم.
گرفتن دامنه و هاست
شرکت های ایرانی زیادی در این حوزه فعالیت می کنند. ایران هاست، میهن وب هاست و سرورپارس از معروف ترین این شرکت ها هستند. در میان این سه شرکت، با توجه به قیمت مناسب و پشتیبانی خوبی که شرکت میهن وب هاست ارایه می دهد، توصیه می کنیم از سایت آنها هاست و دامنه بگیرید.
هزینه هاست و دامنه
هزینه در اختیار داشتن یک دامنه ir برای یک سال، حدود ۶ هزار تومان و برای دامنه com -به قیمت امروز که این مطلب را می نویسم- حدود ۱۵۰ هزار تومان است. برای شروع، می توانید یک هاست با فضای ۵۰۰ مگابایت را سالانه با مبلغ حدود ۸۰ هزار تومان از میهن وب هاست یا شرکت های دیگر تهیه کنید.
فیلم آموزش گرفتن هاست و دامنه در ۱۰ دقیقه
بعد از گرفتن هاست و دامنه، باید وردپرس را نصب کنیم.
نصب وردپرس آسان است. ضمن اینکه میهن وب هاست، این امکان را به شما می دهد که وردپرس را با هزینه ۵ هزار تومان برای شما نصب کند. این را قبل از خرید نهایی هاست از شما می پرسد.
بعد از نصب وردپرس، باید یک قالب (پوسته) بر روی آن نصب کنید. برای این کار می توانید از پوسته های رایگان استفاده کنید. اما اگر از سایت هایی مانند ژاکت یا بیگ تم پوسته را خریداری کنید، علاوه بر ارایه آموزش کامل نصب آن پوسته، به مدت حداقل ۶ ماه از پشتیبانی رایگان استفاده کنید. یعنی سوالات و مشکلات خود را در ارتباط با آن قالب از آنها بپرسید.
توصیه می کنیم برای شروع، یکی از قالب های صحیفه، گودنیوز یا نکسوس را امتحان کنید. پوسته ای که ظاهر و امکانات آن را بیشتر می پسندید، به عنوان پوسته سایت فعال کنید. (البته بعدها می توانید پوسته را به کلی عوض کنید. اما در ماه های اول روی یک پوسته کار کنید تا هم تمرکزتان روی محتوا باشد و هم به مرور به تنظیمات وردپرس مسلط شوید.)
فیلم آموزش نصب وردپرس در ۱۰ دقیقه
تولید محتوا
اولین عامل موفقیت یک سایت، محتوای باکیفیت است. اما محتوای باکیفیت یعنی چه محتوایی؟
شما چطور تشخیص می دهید که یک فیلم یا یک کتاب خوب است؟ نظر افراد متفاوت است و به روحیات و خواسته های آنان بستگی دارد. محتوا هم دقیقاً همینطور است. بنابراین هم نظر خود نویسنده (شما) در نوع و کیفیت محتوا نقش دارد و هم نظرات و خواسته های خوانندگان سایتتان.
اما من می خواهم اینجا چند ویژگی یک محتوای خوب را به شما یادآوری کنم تا از آنها در سایتتان استفاده کنید.
۱- مفید بودن و متمایز بودن
محتوایی که در سایت منتشر می کنید، باید هم مفید باشد و هم متمایز. همیشه باید از خودتان این دو سوال را بپرسید: «آیا سایت یا وبلاگم به درد می خورد؟! » و «آیا با سایت های دیگران فرق دارد؟»
محتوای مفید یعنی چه؟
محتوای مفید یکی از چند نوع زیر است؟
- سرگرمی- بسیاری از مردم دنبال خواندن و دیدن مطالب خنده دار، جالب و سرگرم کننده هستند.
- آموزش- بعضی از کاربران هدف اصلی شان از وبگردی، یادگیری یک موضوع خاص است. البته اگر سایت شما طبق توصیه ما آموزشی باشد، قطعاً اکثر پست هایتان هم آموزشی خواهد بود.
نمونه ایرانی: سایت متمم در زمینه آموزش های مدیریتی و مهارت های فردی ، مجله سخت افزار در حوزه آموزش های کامپیوتری و نی نی سایت، یک منبع مفید برای مادران و مسائل مربوط به بارداری و نوازادان.
- اطلاعات- بسیاری از وبلاگ های موفق با دادن اطلاعات به مردم به شهرت رسیده اند.
نمونه خارجی: سایت کورا (Qoura) برای پرسش و پاسخ درباره هرچیزی
نمونه ایرانی: وبلاگ زوپ در زمینه زیبایی و سلامتی
- گفتگو- بعضی از کاربران عاشق این هستند که در وبلاگ ها نظر بدهند، بحث کنند و حتی مخالفت کنند و نق بزنند. البته باوجود پیام رسان ها، این گفتگوها بیشتر به تلگرام و اینستاگرام منتقل شده است.
- اخبار- خبر همیشه طرفداران خود را داشته و دارد. مردم می خواهند بدانند در دنیای اطرافان چه اتفاقاتی رخ می دهد.
نمونه خارجی: Mashable در حوزه اخبار تکنولوژی
نمونه ایرانی: سایت های دیجیاتو و زومیت در حوزه اخبار تکنولوژی
هر وبلاگی برای شروع، در یکی از این حوزه ها می تواند خود را خوب نشان دهد. و اینکه وبلاگی از همان ابتدا تلاش کند که در همه این موارد قوی باشد، چندان عاقلانه نیست.
اما طبق توصیه ای که در بخش اول این نوشته داشتیم، شما با یک سایت آموزشی شروع کنید.
درباره خوانندگان تان تحقیق کنید
بهترین توصیه به شما برای تولید محتوای مفید این است که درباره مخاطبین تان (کاربران فعلی یا آینده) تحقیق کنید. اگر درحال حاضر سایت دارید می توانید از کاربرانتان نظرسنجی کنید. چه مستقیم و چه غیرمستقیم. حداقل کاری که می توانید بکنید این است که به صورت خصوصی از بعضی از آنها درباره مطالب وبلاگ بپرسید. نکاتی که آنها می گویند بسیار با ارزش است. از این نکات یادبگیرید.
سرچ کنسول دقیقاً به شما می گوید که کاربران با چه عبارت هایی شما را پیدا کرده اند، چندبار برای آن عبارت ها جستجو شده و چند نفر روی لینک سایت شما در نتایج جستجو کلیک کرده اند.
اما اگر فعلاً سایت ندارید، نیاز به تحقیقات بیشتری دارید. باید از دوستان و اطرافیان بپرسید. به علاوه می توانید نظرات کاربران سایت های فعال در موضوع موردنظرتان را بخوانید. ببینید آنها چه سوالاتی می پرسند. دنبال چه هستند.
محتوای متمایز
عامل بعدی در خوب بودن یک محتوا، این است که متمایز باشد. هزاران سایت و وبلاگ فارسی زبان وجود دارد. اینکه سایت ما در بین این همه سایت دیده شود، چالش بزرگی است.
وبلاگ های زیادی وجود دارد که مطالبشان مفید و به دردبخور است، اما بازدیدکننده ندارند. علتش این است که مردم همین اطلاعات را در جاهای دیگری هم پیدا می کنند.
جای خودتان را پیدا کنید
برای دیده شدن، باید جایگاهی مشخص برای خودتان بیابید. متاسفانه بسیاری از سایت ها با سبک، تُن و لحن یکسانی می نویسند.
برای این کار، باید سایت های موجود را بررسی کنید. سپس روی یک موضوع کاملاً جدید و متفاوت با آنها تمرکز کنید. یا اینکه همان موضوعات را با لحنی متفاوت بنویسید.
گاهی ما داستان هایی را بارها و بارها شنیده ایم، اما شنیدن آنها از زبان یک آدم خوش بیان تجربه و حس وحال متفاوتی به ما می دهد.
مثلاً نویسنده وبلاگ موفق «یک پزشک» فیلم هایی که دیگران هم معرفی و نقد کرده اند را تحلیل می کند، اما نوشته ها و نقدهای او حس بهتری به مخاطبانش می دهد. در حقیقت او موضوع متفاوتی انتخاب نکرده، بلکه همان موضوعات را با بیان ویژه ای روایت می کند.
به عنوان یک تکنیک برای متفاوت نوشتن یک موضوع تکراری، می توانید مطالب را به ژانر جدیدی ببرید. مثلاً یک خبر را از سایت های خبری بگیرید، اما آن را به صورت یک تحلیل شخصی بیان کنید.
پس برای تولید محتوای ممتاز، باید مفیدبودن ومتمایز بودن مطالب را جدی بگیرید. در غیر این صورت کسی شما را نخواهد دید.
چند نکته کاربردی برای نوشتن پست ها
نوشتن در وب و مخصوصاً وبلاگ ها، با رسانه های دیگر تفاوت زیادی دارد. در این بخش، چند ترفند کاربردی برای نوشتن پست های اثربخش تر به شما معرفی می کنیم.
-
محتوای قابل اسکن بنویسید
کاربران اینترنت، زیاد در صفحات نمی مانند. آنها اغلب به جای خواندن کلمه به کلمه نوشته ها، با عجله صفحات را از نظر می گذرانند. شاید اصطلاح «روزنامه وار» مناسب باشد. در حین خواندن یک روزنامه، به خاطر حجم بالای مطالب آن، خوانندگان به نوعی روزنامه را با چشم اسکن می کنند. اگر مطلبی چشمشان را گرفت با دقت بیشتری می خوانند.
در این حالت، چشم به دنبال نقاط برجسته در متن می گردد؛ تیترها، لینکها، کادرها، عکسها و خلاصه هرچیزی که در یک متن یکنواخت خودنمایی کند.
بنابراین ما هم باید متن های قابل اسکن بنویسیم. برای خواناتر کردن نوشته ها از موارد زیر استفاده کنید:
- لیست ها؛ فهرستهای علامتدار یا شماره دار، خواندن را آسانتر می کند. نمونه اش همین لیستی است که الان دارید می خوانید.
- تغییر ظاهر نوشته؛ در متن ها از تنوع ظاهری استفاده کنید. کلمات به صورت برجسته، زیرخط دار، درشت و با رنگ متفاوت به خوبی در یک متن یکنواخت جلب توجه می کنند. البته زیاده روی نکنید.
- تیترها و زیرتیترها؛ نوشته را به قسمت های کوچکتر بشکنید. برای هر بخش تیتر بنویسید. بخشهای بزرگ را نیز به چند بخش کوچکتر با زیرتیترهای جداگانه تقسیم کنید.
- تصاویر؛
- نقل قول ها؛ نکات مهم را به صورت نقل قول یا کادر برجسته کنید.
- فضای خالی؛ صفحات را پر نکنید. چشم خواننده به استراحت نیاز دارد. بین خطوط و پاراگراف ها فاصله بیاندازید.
- پاراگرافهای کوتاه؛ کاربران وب جملات و پاراگراف های طولانی را دوست ندارند.
اگر می خواهید نوشته های طولانی شما خوانده شود، این نکته را رعایت کنید. (به نظرتان در این متن رعایت شده؟) - واضح بنویسید؛ نکات مهم را ساده و واضح بگویید. در همان چند خط اول، زود بروید سر اصل مطلب. قرار است چه چیزی به خواننده یاد بدهید. نکات را ساده و همراه با مثال بیان کنید.
- تمرین کنید؛ احتمالاً از انتخاب کلمه و جمله بندی خود راضی نیستید. شاید از جمله بندی من هم همین طور. اما بدانید نوشتن یک مهارت است که با تمرین کردن، روز به روز بهتر می شود. من هم باید بیشتر تمرین کنم 🙂
از عنوان های جذاب استفاده کنید
اولین چیزی که نظر یک کاربر به خود جلب می کند، عنوان پست است. اگر نتوانید کاربر را در همان نگاه اول جذب کنید، به خواندن پست هایتان امیدوار نباشید.
نوشتن تیترهای جذاب یک مزیت دیگر هم دارد: جلب توجه کاربر در هنگام مشاهده نتایج جستجو.
وقتی در گوگل جستجو می کنید، لیستی از نتایج می بینید. روی کدام لینک کلیک می کنید؟ طبیعتاً آن که عنوانش بهتر باشد.
به علاوه، اگر در عنوان از کلمات کلیدی استفاده کنید، پست های شما رتبه بالاتری در گوگل می گیرند.
اگر به این موضوع علاقمندید، پست نحوه انتخاب عنوان مناسب برای سئو را بخوانید.
اگر در ابتدا برای انتخاب عنوان های جذاب مشکل دارید، می توانید از عنوان های سایت های موفق ایده بگیرید. دقت کنید آنها از چه کلماتی استفاده می کنند؟
طول پست ها چقدر باشد؟
این سوال بسیاری از افراد است. آیا پست های کوتاه بنویسیم یا بلند؟ چند کلمه باشد؟
اگر خوب می نویسید، پست های بلند بهتر است. زیرا از نقطه نظر سئو،گوگل پست های بلند را بیشتر می پسندد.
خوانندگان نیز مطالب آموزشی کامل را بیشتر دوست دارند.
توصیه می کنیم پست های آموزشی حداقل ۱۰۰۰ کلمه باشد.
چندوقت یکبار پست بگذاریم؟
بستگی به موضوع فعالیت سایت و ذائقه خوانندگان دارد. اما اگر بتوانید هفته ای یک پست آموزشی تولید کنید، هم برای سئوی سایت خوب است و هم خوانندگان می دانند که هر هفته باید منتظر یک آموزش جدید باشند.
به مرور که بر نوشتن پستهای بلند، مفید و متمایز تسلط پیدا کردید، تعداد پستها را به دو یا بیشتر در هفته افزایش بدهید.
خودتان را به جای خوانندگان بگذارید. شما به سایتهای موردعلاقه تان، چندوقت یکبار سر می زنید؟ هر روز؟ هفته ای یک بار؟ ماهی یک بار؟
از اینکه سایت موردعلاقه تان هر هفته کلی مطلب منتشر کند، راضی هستید؟ یا از اینکه نمی رسید همه را سر فرصت بخوانید، شاکی هستید؟
۱۰ نوع پست خوب برای وب سایت
بسیاری از وبلاگ نویسان در انتخاب موضوع برای پست ها سردرگم اند. به عنوان آخرین بخش از بحث تولید محتوا، یک هدیه خوب برای شما در نظر گرفتم. ۱۰ نوع پست که معمولاً برای خوانندگان جذابیت دارد.
- پست های گام به گام؛ افراد دوست دارند کسی روش گام به گام کارها را به آنها بگویند. در هر موضوعی که فعالیت می کنید، برای آموزش های پیچیده و طولانی، دستورالعمل های مرحله به مرحله تهیه کنید. مثلاً آموزش گام به گام طراحی سایت با وردپرس یا آموزش قدم به قدم پختن یک کیک خوشمزه.
- معرفی نرم افزار، کتاب، فیلم و محتوای مرتبط با موضوع سایت
- فهرست ها؛ فهرست ها همواره جذاب هستند. نوشتن فهرست کار سختی نیست. به چند نمونه عنوان فهرست دقت کنید: «۱۰ کاری که افراد موفق قبل از خوردن صبحانه می کنند». «۵ نرم افزار کاربردی برای ویرایش سریع عکس در موبایل». «۷ اشتباه بزرگ کارآفرینان اینترنتی؛ ۲۰ سایت و اپلیکیشن برتر آموزش آشپزی»
این نوع پست ها به خاطر ذکر عدد در عنوان، بیشتر از بقیه پست ها جلب توجه می کنند.
- مصاحبه؛ در حوزه کسب وکار خود افراد تاثیرگذار و موفق را پیدا کنید و با آنها مصاحبه کنید. مردم دوست دارند بدانند افراد موردقبول آنها چه نظراتی دارند، چگونه به اینجا رسیده اند و چه توصیه هایی برای دیگران دارند.
نظرتان درباره مصاحبه با سامان گلریز برای یک وبلاگ آموزش آشپزی چیست؟ مصاحبه با عکاس خبرگزاری فارس در یک سایت آموزش عکاسی چطور؟ - بررسی نمونه ها؛ یکی از دیگر از انواع پست های پرطرفدار بررسی نمونه های موفق (یا شکست) است. مردم علاقمندند بدانند یک شخص، شرکت یا سایت موفق چطور یک دفعه معروف شد. بررسی روش های درآمدزایی سایت دیوار، داستان موفقیت برنامه خندوانه و اینکه چطور عباس برزگر، یک دستفروش روستایی، با آمدن چند گردشگر خارجی به خانه اش میلیاردر شد.
اگر داستان موفقیت یا شکست های گذشته خودتان را بگویید که چه بهتر.
- مقایسه؛ بسیاری مواقع شما ناچارید بین دو یا چند گزینه یکی را انتخاب کنید. انتخاب بین کارآفرینی یا کارمندی، ادامه تحصیل، سربازی رفتن یا وارد شدن به بازارکار، خرید گوشی اندرویدی یا آیفون و کلی تصمیم دیگر.
پست های مقایسه ای بنویسید. دقت کنید که نقاط مثبت و منفی گزینه ها را خوب توضیح دهید. می توانید در آخر نظر شخصی خود را هم اضافه کنید. - رویدادهای مهم؛ در حوزه کاری شما چه اتفاقاتی برای علاقمندان مهم است؟ نمایشگاه ها، مسابقات، جشنواره ها، دورهمی ها، سمینارها و خلاصه هر رویدادی که در این حوزه کاربران به آن علاقمندند را پوشش دهید.
- نظرات شخصی؛ از ابراز نظر خود نترسید. اگر در کاری سر رشته دارید، نظرات و تحلیل های خودتان را در سایت تان منتشر کنید. اگر نظری درباره اتفاقات گذشته، روشهای موجود، و پیشبینی آینده حوزه فعالیت سایت دارید، مطرح کنید.
- پرسش و پاسخ؛ سوالات و مشکلاتی که برای خودتان پیش آمده، یا در کامنت های سایت از شما پرسیده اند را لیست کنید. جوابی مناسب برای آنها بنویسید و منشتر کنید. مطمئن باشید پست های مفیدی از آب در می آید.
- چندرسانه ای؛ موارد بالا را به اینفوگرافیک، پادکست یا ویدئو تبدیل کنید. مثلاً می توانید آموزش گام به گام را به شکل یک اینفوگرافیک زیبا دربیاورید، یا یک گیف ساده (بدون صدا) و یا یک فیلم آموزشی. اگر آن آموزش با شنیدن هم قابل استفاده باشد، از آن یک فایل صوتی (پادکست) بسازید. گوشی، یک موسیقی مناسب و در آخر ویرایش آن با یک نرم افزار ساده.
امیدوارم از این پست خوشتان آمده باشد. منتظر قسمت بعدی باشید. منتظر سوالات و نظرات شما هستیم.

