یک داستان تکراری برای بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی هر روز دارد اتفاق می افتد: یک ایده عالی به ذهن یک نفر می رسد. مثلاً یک سایت آموزشی. او بلافاصله شروع می کند به پیاده سازی ایده. اما موقع درآمدزایی از آن، به یک مشکل بزرگ برمی خورد. هیچ کس حاضر به پرداخت پول برای محصولات آن سایت نیست.
متاسفانه این مشکلی است که دامن بسیاری از کارآفرینان جوان را می گیرد. علتش هم این است که آنها قبل از اجرای ایده، آن را با مشتریان واقعی آزمایش نمی کنند.
البته بسیاری از افراد دلایل قانع کننده ای برای کارشان دارند. مثلاً اینکه «وقت این کار را ندارم، چون درگیر طراحی سایتم هستم. سایت باید کامل باشد تا کاربران خوششان بیاید» یا «ساختن محصول خیلی وقت گیر است. بعدش یک فکری می کنیم»
اما واقعیت این است که نه طراحی یک سایت کامل و نه ساختن یک محصول از نظر ما عالی، هیچ کدام تضمین نمی کند که ایده ما جواب بدهد. چون مشتری احتمالاً چیز دیگری می خواهد و ما خبر نداریم. حتی خودش هم ممکن است نداند آیا ایده شما به دردش خواهد خورد.
اما چطور می توانیم قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی و بدون اینکه محصول مان را ساخته باشیم، مخاطب مان را پیدا کنیم؟
پاسخ این سوال تولید محتوا است.
و بهترین ابزار برای این کار، داشتن یک وبلاگ تخصصی است.
وبلاگ، ابزاری ساده است اما برای موفقیت کسب و کارها و مخصوصاً کسب وکارهای اینترنتی بی نظیر است. با وبلاگ می توانید هم مشتریان آینده خود را کم کم دور خود جمع کنید و هم ایده ها و محصولات تان را تست کنید. زیرا مستقیماً با مخاطب تان در ارتباط هستید و می توانید از آنها بازخورد بگیرید.
اجازه بدهید چند مزیت عالی از وبلاگ را خدمت شما عرض کنم:
وبلاگ برای شما اعتبار می آورد
مردم تمایل دارند از کسی خرید کنند که او را از قبل بشناسند و به او اعتماد داشته باشند. وبلاگ باعث می شود کاربران به شما اعتماد پیدا کنند. شما این فرصت را دارید که با انتشار پست های مفید و با کیفیت، خودتان را به عنوان یک متخصص جا بیاندازید. در این وبلاگ می توانید اخبار و اتفاقات حوزه کاری، تحلیل های شخصی و نظرات متخصصین دیگر را بنویسید.
کسب اعتبار به وسیله وبلاگ نویسی، زمان زیادی از شما نمی گیرد. کافی است هفته ای یک یا دو پست خوب منتشر کنید. با این کار بعد از چند ماه در گروه افراد ممتاز آن حوزه قرار می گیرید. و به تدریج نام شما و وبلاگ تان در سایت های دیگر هم دیده می شود. به شرط اینکه مطالب تان دست اول و به دردبخور باشد.
وبلاگ برای شما مخاطب می آورد
مخاطب یعنی کسی که شما را می شناسد و محتوای تان را دنبال می کند. چنین کسی در روزی که به او نیاز داشته باشید به شما کمک می کند.
فرض کنید قرار است یک محصول آموزشی تولید کنید. اما می خواهید قبل از ساختن آن، از مفید بودن آن مطمئن شوید. بهترین کار این است که از کاربران و خوانندگان وبلاگ تان بپرسید.
بسیاری از آنها با روی باز به شما جواب می دهند.
اما تصور کنید که از یک غریبه بخواهید در مورد محصولتان نظر بدهد. یا اصلاً جواب نمی دهد و یا با بی تفاوتی یک چیزی می گوید.
جالب اینجاست بسیاری از سایتهای موفق امروزی، از یک وبلاگ کار خود را شروع کردند.
مثلاً سایت متمم ده سال قبل یک وبلاگ بود. ولی حالا چند صدهزار بازدید کننده در ماه و هزاران مشترک دارد که برای استفاده از مقالات و درسهای این سایت پول می دهند.
سایت دیجیاتو هم که حالا حسابی معروف شده از یک وبلاگ فناوری به نام نارنجی کار خود را شروع کرد. درآمد این سایت (که هنوز هم یک وبلاگ به حساب می آید) ماهانه دهها میلیون تومان است.
فارسی بیز هم در ابتدا یک وبلاگ بود. حتی سایت مستقل هم نداشت و از سرویس دهنده بلاگفا استفاده می کرد.
استراتژی تولید محتوا در وبلاگ
قبل از شروع فعالیت وبلاگ، برای خود یک استراتژی محتوا تعیین کنید. استراتژی محتوا به روند تولید محتوا نظم می دهد.
ما یک استراتژی چهار مرحله ای ساده به شما پیشنهاد می کنیم.
مرحله اول- یک تقویم محتوا تهیه کنید
قرار است هفته ای چند پست در وبلاگ منتشر کنید؟ یک پست؟ دو پست؟ بهتر است با درنظر گرفتن شرایط کاری تان، یک برنامه زمانی منطقی تعیین کنید. آسان ترین راه، این است که یک فایل اکسل باز کرده و دو ستون در آن قرار دهید: تاریخ و عنوان پست.
حالا برای یک ماه پیش رو که می شود چهار هفته، عنوان و تاریخ انتشار پست ها را مشخص کنید. اگر عنوانی به ذهن تان نمی رسد، موضوع کلی آن را بنویسید.
تاریخ | عنوان |
دوشنبه ۱ آذر ۹۷ | سئو (چطور یک پست پربازدید بنویسیم) |
دوشنبه ۸ آذر ۹۷ | روشهای افزایش بازدید سایت |
سه شنبه ۱۵ آذر ۹۷ | خلق ایده |
دوشنبه ۲۱ آذر ۹۷ | ماندگاری کسب و کار اینترنتی |
مرحله دوم- مخاطب تان را تعیین کنید
مشتریان آینده شما چه کسانی هستند؟ این را خودتان بهتر از هر کسی می دانید. آیا آنها دانشجو هستند؟ خانه دارند؟ مدیر هستند؟
مثلاً اگر مخاطبان شما دانشجو هستند، باید با ادبیات و زبان دانشجویی برای آنها پست بنویسید. و موضوعاتی باید انتخاب کنید که برای یک دانشجو جالب باشد.
مرحله سوم: یک لیست ایمیل ایجاد کنید
برای این کار باید در وبلاگ تان فرم عضویت بگذارید تا کاربران با وارد کردن ایمیل شان در سایت عضو شوند. اما راه بهتر برای اینکه آنها ایمیل واقعی خود را وارد کنند، این است که یک محصول کوچک و رایگانبرای دانلود بگذارید. می توانید لینک دانلود را به ایمیلی که وارد می کنند ارسال کنید.
بعد از مدتی شما یک لیست ایمیل از کاربران علاقمند خواهید داشت. می توانید مطالب جدید را به ایمیل آنها ارسال کنید، تا ارتباط شان با شما حفظ شود.
برای ایجاد لیست ایمیل، ابزارهایی مثل میل چیمپ یا میلرلایت کار عالی هستند.
مرحله ۴- با کاربران خود ارتباط بگیرید
اگر بتوانید یک لیست هزارتایی از ایمیل کاربران بسازید، یک سرمایه عالی برای سایت کسب و کارتان به دست آورده اید. برای استفاده از این سرمایه، باید با این کاربران ارتباط داشته باشید.
از طریق ایمیل از آنها نظر سنجی کنید. حتی به بعضی ها به صورت ویژه ایمیل بزنید و از آنها در مورد برنامه های آینده و تغییرات لازم در سایت و ایده هایی برای بهبود محصولات تان نظرخواهی کنید.
به کامنت های تک تک آنها پاسخ بدهید. کامنت ها و سوالات و نقدها را با دقت بخوانید.
یکی از بهترین راههای رشد کسب و کارتان، همین نظراتی است که مستقیماً از کاربران دریافت می کنید. آنها بهترین مشاوران شما هستند.
نتیجه گیری
کسب و کار اینترنتی شما در آینده نیاز به مشتری دارد. از حالا آنها را باید بسازید. بهترین ابزار برای این کار، داشتن وبلاگ است. با وبلاگ مخاطب پیدا می کنید و بعد آنها را می توانید به مشتری و هوادار تبدیل کنید.
با این کار ایده ها و محصولات تان قبل از ساخته شدن، پخته تر می شود و می دانید چه محصولی بسازید که مشتری داشته باشد.
آیا شما هم ایده ای دارید؟ آیا محصولی در نظر دارید که بسازید؟ داشتن وبلاگ برای چه کمکی به شما می کند؟ لطفاً نظرات خودتان را در پایین همین پست بنویسید.

