روشهای مختلفی برای کسب درآمد در اینترنت وجود دارد. یکی از رایجترین روشهای کسب درآمد در اینترنت، فروش محصولات دیجیتال در وبسایت یا وبلاگ است.
به این صورت که شما محصولاتی آموزشی یا سرگرمکننده تولید کرده و در اینترنت میفروشید. مزیت سودآور این روش درآمدی این است که تولید محصول تقریباً برای شما رایگان است؛ اما میتوانید آن را با قیمتی خوب به فروش برسانید. چیزهایی که نیاز دارید این است: یک کامپیوتر یا گوشی هوشمند، اینترنت، ذوق و زمان.
با ترکیب اینها می توانید محصولاتی بسازید که در عین سادگی درآمد خوبی برایتان داشته باشد.
اما سوال مهم اینجاست: چه محصولی تولید کنیم که مشتری بیشتری داشته باشد؟ در این مقاله ۱۰ مورد از پرطرفدارترین محصولات دیجیتال را به شما معرفی میکنیم.
۱- کتاب الکترونیک (eBook)
کتاب الکترونیک یکی از محبوبترین محصولات دیجیتال است، هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف کننده. از طرفی درست کردن یک کتاب الکترونیک نسبتاً آسان است. مقداری نوشته و تعدادی عکس مرتبط لازم دارد. و از طرف دیگر، کاربران برای خواندن یک کتاب، کافی است به کامپیوتر، تبلت یا حتی تلفن خود دسترسی داشته باشند. در مسافرت، قبل از خواب، در مهمانی و هرجایی که بتوانند به دستگاه خود نگاه کنند، میتوانند یک کتاب بخوانند.
مزایای کتاب الکترونیک
- ارزانترین گزینه
- تولید و انتشار سریع
- تحویل آسان به مشتری (دانلود یک فایل کمحجم)
- عدم نیاز به تجهیزات خاص
- بروزسانی آسان (کافی است فایل متنی را ویرایش کنیم)
معایب کتاب الکترونیک
- کتابهای الکترونیک معمولاً قیمت کمی دارد
- بعضی از مطالب را نمیتوان به صورت متن و عکس به صورت کامل توضیح داد
- همه افراد اهل کتاب خواندن نیستند
- کپی و انتشار غیرقانونی راحت است
۲- ویدئو
ویدئو یکی از فرمتهای محبوب و روبهرشد در اینترنت است. استفاده مردم از ویدئو، به شکل فیلم آموزشی، کلیپ سرگرم کننده و حتی ویدئوهای متحرک بیصدا (گیف) روزبروز بیشتر می شود.
ویدئوها بیشتر از متن توجه افراد را به خود جلب میکنند. به علاوه اینکه استفاده از ویدئو آسانتر از کتاب و به سادگی زدن دکمه Play است.
ویدئو میتواند یکی از این سه کاربرد را داشته باشد: آموزنده، آگاهیدهنده یا سرگرمکننده.
اگر می توانید چیزی را آموزش دهید، به سمت تولید ویدئوهای آموزشی روی بیاورید. اگر سخنرانی بلدید (علمی، اجتماعی، سیاسی و…) می توانید از خودتان فیلم بگیرید و منتشر کنید.
با مشاهده موفقیت فرادرس و استقبال از ویدئوهای آموزشی در اینترنت، سایتهایی جدیدی هم متولد شدند: فرانش، لیموناد و کلی سایت آموزشی دیگر در حوزه های مختلف که تنها منبع درآمدشان فروش فیلمهای آموزشی است. فیلمهایی که خودشان تولید نمیکنند بلکه توسط مدرسان دیگر ضبط و آماده میشود.
حوزههای موفقیت، انگیزش و روانشناسی نیز مشتاقان فراوانی دارد. اگر خودتان توانایی دارید که چه بهتر، اگر نه میتوانید با همکاری یک سخنران باتجربه و خوشبیان، درباره موضوعاتی مثل کارآفرینی، اشتغالب، ازدواج، تربیت فرزند، سلامتی و بهداشت فردی، مد و زیبایی و … ویدئوهای موفقی تولید کرده و در اینترنت به فروش برسانید.
مزایای ویدئو
رسانه ای مدرن و محبوب است
برای آنها که نگارش شان ضعیف است گزینه خوبی است
با نرم افزارهایی امروزی تولید ویدئو آسان شده ( میتوان با ضبط صفحه نمایش، حتی بدون داشتن دوربین ویدئو تهیه کرد)
مخاطب را بیشتر درگیر می کند (به دلیل داشتن تصویر متحرک همراه با صدا)
هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین (قابل دانلود) قابل عرضه است
معایب ویدئو
در صورت نیاز به فیلمبرداری حرفهای، نیاز به تجهیزات فیلمبرداری، صدابرداری و تدوین دارد
بروزرسانی فیلمی که قبلاً ضبط شده سخت است
۳- فایلهای صوتی (پادکست)
پادکست، پابهپای ویدئو، دارد جایگاه خوبی در بین مردم پیدا میکند. استفاده از پادکست حتی از دیدن ویدئو هم آسانتر است. کافی است فقط گوش کنید. شنیدن پادکست حتی با یک گوشی ساده هم ممکن است. این سادگی باعث شده افراد حتی در حین رانندگی هم بتوانند از این نوع رسانه دیجیتال بهخوبی بهره ببرند.
فرهنگ گوش دادن به محصولات صوتی دیجیتال در زمان انتشار سیدی های انگیزشی آزمندیان و سخنران امثال او وارد مرحله جدید شد. بعد از آن با آمدن MP3 Player ها و مخصوصاً ورود گوشی های هوشمند به بازار و افزایش سرعت اینترنت، دیگر حتی به سیدی هم نیازی نبود. کافی بود با بلوتوث، کابل، یا دانلود از اینترنت، هرکس پادکستهای دلخواهش را گوش کند.
حالا یک بازار ۴۰ میلیونی از دارندگان گوشیهای هوشمند وجود دارد که میتوان با تولید پادکستهای آموزشی، انگیزشی و یا سرگرم کننده به کسب درآمد پرداخت.
در ادامه چند نمونه از پادکستهایی که میشود تولید کرد را مشاهده میکنید:
-
سخنرانی ضبط شده (آموزشی و انگیزشی)
-
کتابهای صوتی (خواندن متن کتاب و ضبط صدای آن)
-
آموزش زبان خارجی
- جوک و لطیفه
- داستانهای سرگرم کننده
- خلاصه اخبار روز
- خلاصه کتاب
۴- نرم افزار و اپلیکیشن
حوزه نرمافزار سالهاست که وارد زندگی و کار ما شده است. نرمافزارهای ویندوزی، اپلیکیشن موبایل، بازیهای ویدئویی و برنامههای تحت وب شکل زندگی ما عوض کردهاند.
اگر برنامه نویس ماهری هستید میتوانید به فروش نرمافزار در اینترنت فکر کنید. نیازی نیست نرمافزارهای پیچیده و بزرگ بنویسید. کافی است سری به مارکت هایی مثل کافه بازار بزنید تا ببینید که حتی برای اپلیکیشنهای ساده هم شانش موفقیت وجود دارد.
البته ساخت هر برنامهای سودآور نیست. باید مخاطب خاصی را هدف بگیرید. نیازهای او را به خوبی بشناسید و سپس یک ایده مناسب برای او پیدا کنید.
یکی دیگر از محصولات دیجیتال که درحال حاضر بازار پررونقی دارد، افزونه و قالب وردپرس است. اگر در دستکاری، ترجمه و فارسیسازی و طراحی قالب مهارت دارید فرصت خوبی برای کسب درآمد در اختیار دارید.
البته بازار وردپرس بسیار شلوغ است (به اصطلاح بازارهای دست زیاد است) اما می توانید مثل همیشه با خلاقیت از این برکه شلوغ برای خود ماهی بگیرید.
برای مثال، با طراحی قالب های متفاوت از قالب های موجود برای گروه ویژهای از کاربران، یا ساخت قالبهایی با با قابلیت نصب و تنظیمات آسان برای مبتدیان، بخشی از مصرف کنندگان را به سمت خود بکشید. در مورد افزونه هم میتوانید از همین استراتژی استفاده کنید.
مزایای نرم افزار و اپلیکیشن
- پوسته و اپلیکیشن قابل عرضه در فروشگاه ها و بازارهای واسط است (کافه بازار و مایکت برای اپ، ژاکت برای قالب و افزونه)
معایب نرم افزار و اپلیکیشن
- نیاز به دانش برنامه نویسی دارد
- بروزرسانی و تغییرات کلی در نرم افزار دشوار و زمانبر است
۵- دوره آموزشی آنلاین
در بخش ویدئو، درباره بازار بسیار خوب فیلمهای آموزشی صحبت کردیم. اما فیلم آموزشی تنها محصول آموزشی نیست. فیلمهای آموزشی یک طرفه هستند. یعنی امکان ارتباط با مدرس را ندارید. شما میتوانید با برگزاری دورههای اینترنتی، افرادی که با فیلمهای آموزشی راحت نیستند را جذب کنید.
دوره را می توانید به روشهای مختلفی مثل دوره ایمیلی و وبینار برگزار کنید.
در روش ایمیلی، فرد با ثبت نام در آن دوره، طی یک برنامه زمانی مشخص فیلم، جزوه، نمونه تمرین و سایر محتواهای مرتبط با آن را دریافت میکند. همچنین میتوانید از همین طریق به سوالات آنها پاسخ دهید.
وبینار یا سمینار آنلاین، درواقع یک کلاس آموزشی اینترنتی است. در این روش، افراد مشتاق در ساعت مشخصی وارد سایت وبینار میشوند. شما به عنوان مدرس در خانه یا هرجای دیگری با استفاده از یک کامپیوتر و وبکم به شرکتکنندهها آموزش میدهید. آنها تصویر و صدای شما را میبینند و میشنوند و میتوانند سوالات خود را تایپ کنند تا شما جواب بدهید.
مزایای دوره آموزشی آنلاین
- از همه انواع محتوا می توان استفاده کرد: کتاب الکترونیک، جزوه، اسلاید، عکس و ویدئو
- ارتباط دو طرفه است و امکان پرسش و پاسخ و رفع اشکال وجود دارد
- نوپا است و آینده خوبی دارد
معایب دوره آموزشی آنلاین
- برای راه اندازی دوره زمان زیادی باید صرف شود (آماده سازی محتوا، تمرین ارایه، جذب و ثبت نام شرکت کنندگان)
- کاربر باید اینترنت پرسرعت در اختیار داشته باشد
- امکان بروزرسانی محتوا وجود ندارد
- استفاده برای افراد مبتدی کمی سخت است (ورود به سایت وبینار، لاگین کردن، تنظیم صدا و …)
- در هر وبینار، حضور و ارایه شما الزامی است و با آمادگی کامل هر دوره را برگزار کنید
۶- تصویر
فروش تصاویر یکی از روشهای کسب درآمد از اینترنت برای گرافیست هاست. منظور از تصاویر هم عکسهای دوربینی است و هم تصاویر دیجیتال (طراحی شده با کامپیوتر).
فروش عکس در کشورهایی که حقوق مولف (کپی رایت) را رعایت میکنند یک روش درآمدی جاافتاده است. اما در ایران درحال حاضر نمیتوان روی این روش حساب کرد.
در عوض در زمینه تصاویر دیجیتال، سایتهای زیادی وجود دارد که از این طریق کسب درآمد میکنند؛ برای مثال: پرشین جیافایکس، گرافایران و استادگرافیک.
فروش طرحهای لایه باز کارت ویزیت، بنر، پوستر و سایر اقلام تبلیغاتی و گرافیکی منبع درآمد اصلی این دسته از سایتهاست.
مزایای فروش محصولات تصویری
- بروزرسانی و تغییرات آسان است
- حجم تصاویر معمولاً کم است (به جز مجموعه های کامل و برخی تصاویر لایهباز)
مزایای فروش محصولات تصویری
- قیمت محصولات تصویری کم است
- کپی کردن و انتشار غیرقانونی آسان است
۷- موسیقی
موسیقی جزو پرمصرفترین رسانه ها دیجیتال در بین مردم است. همه جا میتوانید اثری از حضور موسیقی ببینید: جشنها، مولودیها، رادیو، تلویزیون، سینما، پارک، مهدکودک و غیره.
اگر در زمینه نوازندگی، خوانندگی، میکس تبحر دارید به فروش آثار خود در اینترنت فکر کنید. هرچند عدم رعایت حقوق معنوی در کشورمان و رواج دانلودهای غیرقانونی موسیقی کار فروش را سخت کرده است، اما میتوانید با خلاقیت خود راههایی برای کسب درآمد از اینترنت پیدا کنید.
به عنوان یک نمونه میتوانید به قشر خاصی از مصرفکنندگان آهنگهای مناسب آنان بفروشید. برای مثال،فروش آهنگهای کودکانه جدید برای فروش به مدیران مهدکودکها و مدارس، فروختن مجموعه آهنگهای مناسبتی برای برگزارکنندگان مراسمات رسمی و غیره.
۸- فایل
فروش فایلهای درسی همچنان بازار مناسبی دارد. اگر دانشجو بودید یا هستید، حتماٌ شما هم برای انجام بعضی از تکالیف درسی سری به این سایتها زدهاید. فروش مقاله، پایان نامه، جزوه، خلاصه درس و نمونه سوال از محصولات دیجیتالی این سایتهاست که به دانشجویان و دانشآموزان می فروشند.
۹- خدمات حرفهای
احتمالاً تعجی کردید که چرا خدمات را در گروه محصولات دیجیتال قرار دادیم. اما محصول همیشه کالا نیست. گاهی خدمت است. با فراگیری اینترنت عرضه خدمات هم شکل دیجیتالی به خود گرفته است. اگر قبلاً برای خرید یک کالا مجبور به مراجعه حضوری به یک فروشگاه بودیم، حالا می توان بسیاری از کالاها را اینترنتی خرید. خرید و فروش یک خدمت است که می توان آن را دیجیتالی کرد.
بعضی از خدماتی که می توان به صورت دیجیتالی اراه کرد به صورت زیر است:
- طراحی سایت
- پشتیبانی سایت
- طراحی گرافیک (سفارش طراحی کارت ویزیت، لوگو و …)
- انجام پروژههای درسی (سفارش انجام مقاله، پایان نامه، تحقیق و …)
- ساخت اپلیکیشن
- ترجمه
- مشاوره
- تدریس
- خدمات تولید محتوا (نوشتن پست، تهیه فیلم آموزشی، وغیره)
خدمات را می توان به دو شکل به فروش رساند:
- خدمات با قیمت ثابت. در این حالت، قیمت خدمات از قبل کاملاً مشخص است. مثلاً تعدادی قالب آماده برای سایت در سایت میگذاریم و برای هرکدام یک قیمت مشخص درنظر می گیریم.
- خدمات با قیمت متغیر. در این نوع از خدمات، قیمت به صورت موردی تعیین می شود. برای همان مثال خدمات طراحی سایت، می توانیم با مشتری وارد مذاکره شویم و بر روی یک قیمت توافق می کنیم
۱۰- شما بگویید!
فهرست بالا همه انواع محتوای دیجیتال نیست. اما برای ایده گرفتن بسیار مفید است. به نظر شما جای چه نوع محتوایی خالی است؟
پیشنهاد می کنیم حالا که با تعداد زیادی ایده برای تولید محصولات دیجیتال آشنا شدید، ازاین فرصت استفاده کنید و به محصولات دیگر هم فکر کنید. خود را به موارد بالا محدود نکنید. راههای مختلف را بررسی کنید و بعد اقدام به تولید محصول کنید.
نتیجه گیری
تولید محصولات دیجیتال هم سخت است و هم آسان. آسان است چون ابزار آن در اختیار همه است و سخت است باز هم چون ابزارش در اختیار همه است! این باعث می شود که تعداد رقبای شما روزبروز بیشتر شود.
برای اینکه بتوانید محصولی موفق و پرفروش بسازید، توصیه ای برای شما دارم:
توصیه می کنم یکبار دیگر پست را بخوانید اما این بار هر ایده ای که می خوانید یکی به آن اضافه کنید. با این روش ذهنتان به سمت گزینه های خلاقانه تری هدایت می شود.
در مرحله بعد، ایده هایی که دوست ندارید یا تخصصی در آن ندارید حذف کنید.
حالا سعی کنید برای یکی از این ایده ها ساده ترین را انتخاب کنید.
یک محصول کوچک و رایگان بسازید. آن را در سایت قرار دهید. این کار را زودتر انجام دهید حتی اگر محصول تولیدی چنگی به دل نزند. اشکالی ندارد. حذفش کنید و محصول بهتری بسازید. تا دست به ساختن محصول نزنید نمی توانید محصولات موفق بسازید.
اگر سوالی داشتید، در بخش نظرات بنویسید تا در اولین فرصت جواب بدهیم.


10 دیدگاه
علی گنجیشکه
سلام. پیشنهاد میکنم هرکسی میخواد بره سراغ برنامه نویسی بهترین زبان ، زبان javascript هست. چون هم ساده هست هم میشه باهاش اپلیکیشن موبایل ساخت و هم سایت.با تشکر از سایت خوبتون.
نوذر صیفوری
سلام علی آقا
خیلی ممنون از اینکه تجربه خودتون رو به اشتراک میگذارید 🙂
Farshid
سلام
جاوا اسکریپت به تنهایی کاربردی ندارد
نوذر صیفوری
سلام
درست متوجه منظورتون نشدم. اما اگه برای طراحی و راه اندازی سایت میخواهید، نه.
پیشنهاد می کنم وردپرس رو یاد بگیرید.
Moslem
سلام من یک نرم افزار کتاب الترونیک روی گوشیم دارم و به راحتی میشه ازش کتاب صوتی ومتنی دانلود کنم ،،با حجم خیلی کم ،،،،حالا میشه این متن یا کتابی صوتی رو که دانلود کردم توی سایت خودم قرار بدم و بفروش برسانم ؟؟؟یا حتما خودم باید کتابی بنویسم یا کتاب ص.تی ضبط کنم
نوذر صیفوری
سلام
این کار دو تا اشکال داره:
اول اینکه، چون این محتواها روش فکر نشده و شما بدون هیچ گونه زمینه و تخصص و علاقه ای دارید این کار رو می کنید، احتمال اینکه جواب بده خیلی کمه.
توصیه می کنم اگه میخواهید روی فروش محتوا کار کنید، چیزی باشه که خودتون علاقه و اطلاعات کافی داشته باشید. و اون محتوا کپی نباشه.
و مشکل دوم اینه که این کار قانونی و اخلاقی نیست. و در صورتی که صاحب اصلی اون آثار پی ببره میتونه ازتون شکایت کنه.
ابوالفضل
سلام ممنون بابت مطالب خوبتون به نظر شما اگه کتاب های الکترونیکی که دیگران نوشتند را بخریم و در سایت با قیمت کمتر بفروشیم جواب میده؟
ممنون میشم جواب بدید
نوذر صیفوری
سلام
به نظرم کار سودآوری نیست.
چون کپی کردن غیرقانونی کتاب، کاری راحته. بنابراین خیلی زود کتابهایی که خرید رو دیگران به رایگان توی سایت شون میزارن. و شما هم تقریباً کاری از دستت بر نمیاد. (مگه اینکه بیفتی دنبال شکایت کردن از تک تک شون)
amin
سلام خسته نباشید
من ۱۵ سالمه و دنبال مهارت ای هستم که بتونم اونو چند سال دیگه به بقیه اموزش بدم
و بین دیجیتال مارکتینگ و بورس (کلا مسائل مالی )موندم کدومو یاد بگیرم؟
به نظر چند سال دیگه مردم بیشتر چه اموزش هایی می بینند؟
نوذر صیفوری
سلام
هر دو تا موضوعی که اشاره کردی، موضوعات جذابی هستند
فقط می ماند اینکه شما به کدام موضوع بیشتر علاقه داری و در کدامش حرفی برای گفتن داری.