بازار کار رشته کامپیوتر وضعیت خوبی ندارد. تعداد بالای فارغ التحصیلان این رشته در ایران و اشباع شدن سازمان های دولتی و شرکت ها، پیدا کردن شغل برای کامپیوتری ها را سخت کرده است. اما خبر خوب این است که اینترنت بیشمار فرصت جدید برای کسب درآمد را فراهم کرده است؛ مخصوصاً برای آنها که کامپیوتری هستند.
در این پست، شما را با چگونگی کسب درآمد از اینترنت و راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی مستقل و سودآور در حوزه کامپیوتر آشنا می کنیم.
اگر در حوزه کامپیوتر مهارت دارید و علاقمندید با کسب درآمد از اینترنت آشنا شوید، این پست برای شماست. تا انتها بخوانید.
قرار است در این پست به این موضوعات بپردازیم:
- چقدر درآمد دارد؟
- آیا من هم می توانم این مقدار درآمد داشته باشم؟
- چه کاری می توانم راه بیندازم؟ (۳ ایده برای کسب درآمد از اینترنت)
- مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی چیست؟
چقدر درآمد دارد؟
اگر بخواهم یک جواب فوری به این سوال بدهم، پاسخ این است «حداقل درآمدی که می توانید از اینترنت کسب کنید، ماهانه ۳ میلیون تومان است»
برای اثبات این ادعا، بیایید دو شغل اینترنتی در زمینه کامپیوتر را با هم بررسی کنیم.
مثال اول- آموزش کامپیوتر در اینترنت
اگر یک سایت آموزشی در زمینه کامپیوتر راه اندازی کنید و برای آن ماهانه ۱۰ هزار بازدیدکننده جذب کنید، می توانید به صد نفر از آن کاربران یک محصول آموزشی بفروشید. اگر قیمت هر محصول آموزشی، ۳۰ هزار تومان باشد، یعنی در ماه ۳ میلیون تومان درآمد خواهید داشت.
درباره اینکه چطور می توانیم برای سایتمان بازدیدکننده جذب کنیم، در بخش بازاریابی اینترنتی توضیح می دهیم.
مثال دوم- انجام پروژه های برنامه نویسی
یکی از راههای کسب درآمد برای برنامه نویسان این است که به صورت اینترنتی سفارش پروژه بگیرند. اگر بتوانید در ماه سه سفارش یک میلیون تومانی بگیرید، می شود سه میلیون تومان (البته حقیقت این است که برای گرفتن پروژه یک میلیون تومانی در شروع کار برای افراد تازه کار دشوار است. اما اگر برنامه نویس خوبی هستید، می توانید به رقم هایی بیشتر از این هم فکر کنید)
آیا من هم می توانم این مقدار درآمد داشته باشم؟
قبل از پاسخ به این سوال، بیایید به این سوال فکر کنیم:
به نظر شما درآمد یک آموزشگاه کامپیوتر، یک خدمات کامپیوتری (تعمیرکار حرفه ای) یا یک تولیدکننده نرم افزارهای کامپیوتری چقدر است؟
احتمالا بگویید که «خب، بستگی دارد؛ به اینکه چقدر حرفه ای است؟ مغازه یا فروشگاهش کجا باشد؟ چقدر وقت می گذارد و … »
من هم با شما موافقم.
درآمد یک متخصص کامپیوتر در اینترنت هم تابع همین شرایط است. اجازه دهید یکی یکی به این موارد بپردازیم.
شما چقدر در کارتان حرفه ای هستید؟
منظور من از حرفه ای بودن این است که در یک مهارت مشخص در کامپیوتر تخصص دارید. این مهارت می تواند نوشتن یک اپلیکیشن موبایل باشد، ریکاوری هارد باشد یا آموزش تایپ ده انگشتی به افراد مبتدی.
اگر شما در یک مهارت شبیه موارد بالا قوی هستید، از نظر من حرفه ای هستید. بنابراین شرط اول را دارید.
موقعیت کسب و کارتان (مغازه یا فروشگاه) کجاست؟
اگر صاحب یک کسب و کار اینترنتی شوید، موقعیت مغازه شما عالی است. جایی که بیش از ۵۰ میلیون نفر حضور دارند (جمعیت کاربران اینترنت در ایران بیشتر از ۵۰ میلیون نفر است).
پس شرط دوم را هم دارید.
چقدر وقت می گذارید؟
صاحب یک کسب و کار فیزیکی، معمولا در روزهای غیرتعطیل ۸ ساعت برای اداره آن وقت می گذارد. این مدت زمان صرف حضور در مغازه یا دفتر، انجام سفارشهای مشتریان، حساب و کتاب، سفارش جنس، تبلیغات و کارهای دیگر می شود.
اگر شما نصف این زمان را در روز برای کسب و کار اینترنتیتان وقت بگذارید، کافیست. زیرا نیاز به حضور فیزیکی ندارید.
بنابراین اگر در یک مهارت خاص کامپیوتری حرفه ای هستید، کسب و کار اینترنتی را انتخاب کرده اید و روزی ۴ ساعت زمان آزاد دارید، همه شرایط لازم برای داشتن یک کسب و کار اینترنتی سودآور را دارید.
چه کاری می توانم راه بیندازم؟ (۱۰ ایده کسب درآمد از اینترنت)
ایده هایی که به شما پیشنهاد می دهم، شامل سه دسته زیر است:
- آموزش مهارت های کامپیوتر
- انجام پروژه برای دیگران
- انجام خدمات از راه دور
در ادامه، هر یک از دسته های زیر را توضیح داده و برای هرکدام چند ایده را معرفی می کنم.
۱- آموزش مهارت های کامپیوتری
ایران جمعیت جوان زیادی دارد. حدود ۲۰ میلیون دانش آموز، دانشجو و فارغ التحصیل داریم که اکثر آنها به اینترنت دسترسی دارند. بسیاری از آنها به آموزش های کامپیوتری نیاز دارند. اگر به این جامعه، افراد شاغل را که با کامپیوتر سروکار دارند را هم اضافه کنیم، بازار بزرگتری در پیش روی ما قرار می گیرد.
اگر بتوانیم اعتماد بخش بسیار کوچکی از این جمعیت بزرگ را کسب کنیم، می توانیم با فروش محصولات آموزشی به آنها درآمد راضی کنندهای بدست بیاوریم.
منظور از محصولات آموزشی، کتاب الکترونیک (eBook)، جزوه راهنما، فیلم آموزشی، دوره آنلاین، فایل صوتی (پادکست) و غیره است.
تعدادی از پرکاربرد ترین محصولات آموزشی را در زیر می بینید:
- فروش جزوه یا کتاب الکترونیک (eBook) به صورت فایل pdf
- فیلم آموزشی
- فایل صوتی آموزشی
- دوره آموزشی آنلاین (وبینار)
- دوره آموزشی ایمیلی
- اپلیکیشن موبایل
مطلب پیشنهادی برای مطالعه: ۱۰ محصول دیجیتال برای فروش و کسب درآمد در اینترنت
نحوه کسب درآمد از فروش محصولات آموزشی
روشهای زیادی برای فروش محصولات آموزشی وجود دارد، از جمله شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام و داشتن یک وب سایت آموزشی مستقل.
البته هرکدام مزایای خاص خود را دارد، اما بهترین راه برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی آموزشی مطمئن و سودآور، داشتن یک سایت مستقل است. زیرا شبکه های اجتماعی در اختیار ما نیست و ممکن است با فیلترینگ، تحریم، عدم استقبال کاربران و دلایل دیگر، کسب وکارمان دچار مشکل شود.
اما داشتن یک وب سایت، می تواند برای ما درآمد پایدار ایجاد کند.
در کنار آن می توان از شبکه های اجتماعی به عنوان ابزارهای بازاریابی کسب وکارتان استفاده کنید (مبحث بازاریابی اینترنتی را در آخر همین مقاله توضیح می دهیم).
توصیه ما به طور خلاصه این است:
یک وب سایت آموزشی راه اندازی کنید. مطالبی مفید و رایگان به صورت روزانه یا هفتگی در آن قرار بدهید. این کار باعث جذب تعدادی بازدیدکننده و جلب اعتماد آنها می شود. سپس محصولات آموزشی خود را به آنها بفروشید.
برای شروع، مهمترین کار این است که مشخص کنید چه موضوعی می خواهید آموزش دهید.
برای این کار، باید ببینید در چه حوزه ای از کامپیوتر قوی هستید و می توانید آموزش بدهید.
به عنوان مثال، چند ایده آموزشی به شما معرفی می کنم:
- آموزش رفع عیب و تعمیرات کامپیوتر (رومیزی و یا لپ تاپ)
- آموزش برنامه نویسی (اندروید، ویندوز، درس برنامه نویسی برای دانشگاه، برنامه نویسی کودکان)
- آموزش نرم افزارهای پرکاربرد (فتوشاپ، اکسل، نرم افزارهای ویرایش و تدوین فیلم)
- آموزش نرم افزارهای تخصصی (متلب، اتوکد، تری دی مکس)
- آموزش کامپیوتر مخصوص کارمندان
- آموزش کامپیوتر در قالب بسته های آموزشی فشرده و چند روزه
نکته مهم: موضوع انتخابی شما، باید متقاضی هم داشته باشد. یعنی هم شما باید در آن تخصص داشته باشید و هم برای آن مشتری وجود داشته باشد.
تکنیکی برای پیدا کردن موضوع آموزشی پرطرفدار
اگر نمی دانید کدام موضوعات در اینترنت طرفدار بیشتری دارد، کافی است یا چند کلمه کلیدی دلخواه را در گوگل جستجو کنید. گوگل پیشنهاداتی می دهد که توسط مردم بیشتر جستجو شده است. بنابراین تقاضا برای آن بیشتر است.
دو نمونه موفق در ارایه آموزش های کامپیوتری
توسینسو که در ابتدا با نام itpro فعالیت می کرد یکی از موفق ترین سایت های آموزشی کامپیوتر در ایران است. این سایت با درک درست نیاز کاربران، و بر اساس سوالاتی که آنها می پرسیدند، شروع به تولید محتوا کرد. یعنی جواب همان سوالات را به پست های آموزشی تبدیل می کرد. به این صورت کاربران زیادی از طریق جستجوهای گوگل آن سایت را پیدا می کردند.
به مرور که بازدیدکنندگانش زیاد شد، با گرفتن تبلیغات شروع به کسب درآمد کرد. و حالا بعد از چند سال مدل درآمدی خود را تغییر داده و از فروش دوره های آموزشی آنلاین در حوزه های مختلف (برنامه نویسی، شبکه، امنیت، آموزش نرم افزارها و غیره) درآمد قابل توجهی را نصیب خود می کند.
فرساران یک سایت تخصصی در زمینه آموزش اکسل است. این سایت بیش از ۱۰ سال است که تنها با ارایه آموزشهای حرفه ای اکسل، کسب درآمد می کند. نمونه ای از محصولات آموزشی این سایت را در تصویر زیر می بینید.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه بیشتر: چگونه با تدریس در اینترنت درآمد کسب کنیم؟
۲- انجام پروژه (فریلنسینگ)
دومین روش برای کسب درآمد از اینترنت در زمینه کامپیوتر، انجام پروژه های اینترنتی است. به این کار اصطلاحاً freelancing می گویند. فریلنسرها متخصصانی آزاد هستند که از انجام پروژه های درخواستی دیگران امرار معاش می کنند.
فریلنسرها اغلب در خانه کارها و پروژه های خود را انجام می دهند.
کارهایی که به صورت پروژه های برنامه نویسی، طراحی سایت، تولید محتوای گرافیکی و ترجمه هستند، به راحتی قابل سپردن به دیگران است. بنابراین افراد ماهر در این زمینه ها فرصت های زیادی برای انجام پروژه و کسب درآمد دارند.
دو سایت پرطرفدار و معتبر برای فریلنسرها در ایران، پونیشا و پارس کدرز است.
نکاتی برای موفقیت فریلنسرها
- برای کار در منزل، ساعات خاصی را مشخص کنید و در آن زمان ها کارهای دیگر را تعطیل کنید. در این صورت هم به کارتان می رسید و هم به زندگی.
- ترجیحاً اتاق یا مکان مشخصی را برای کار درنظر بگیرید.
- در حین کار، لباسی مناسب کار بپوشید. این موضوع ناخودآگاه روی کیفیت کارتان تاثیر می گذارد (دست کم با پیژامه و زیرپیراهن کار نکنید)
- کمی که پیش رفتید، برای خودتان حوزه خاص و سقف قیمتی مشخصی تعیین کنید. این کار باعث می شود روی پروژه های خاصی تمرکز کنید و در آنها حرفه ای شوید. داشتن سطح قیمتی مشخص برای پروژه ها، باعث می شود تا در انتخاب پروژه ها سردرگم نشوید و همیشه می دانید که چه نوع پروژه هایی در سطح کاری شما قرار دارد.
۳- انجام خدمات راه دور
بعضی از مشکلات کامپیوتری مردم خاص است و خدمات کامپیوتری های معمولی انجام نمی شوند. به طور مثال، ریکاوری و بازگردانی کامل فایل های پاک شده دغدغه بسیاری از افراد است، اما افراد و شرکت های کمی وجود دارد که می توانند آن را به صورت حرفه ای انجام دهند (گاهی به سخت افزار خاصی هم نیاز است).
اگر در انجام کارهای خاصی که از عهده دیگران برنمی آید توانایی دارید، می توانید سایتی تخصصی در این زمینه راه اندازی کنید. اگر نکات سئو را به خوبی رعایت کنید می توانید امیدوار باشید که در رتبه های بالا قرار بگیرید و کاربرانی از طریق جستجو شما را پیدا کنند. با ارایه خدمات خوب به مشتریان و توضیح درست خدمات، می توانید آن را به یک کسب و کار سودآور تبدیل کنید که از سراسر کشور مشتری داشته باشد.
حالا که با ایده هایی برای کسب درآمد آشنا شدید، می خواهیم ببینیم چطور می توانیم کسب و کار خودمان را شروع کنیم.
این کار را در سه قدم توضیح می دهیم: راه اندازی سایت، راه اندازی سیستم فروش اینترنتی و بازاریابی اینترنتی.
مراحل راه اندازی کسب وکار اینترنتی
قدم اول- راه اندازی وب سایت
خوشبختانه با وجود وردپرس راه اندازی سایت بسیار ساده شده است. اگر با وردپرس کار نکرده اید توصیه می کنم یادگیری آن را شروع کنید.
اما قبل از راه اندازی سایت با وردپرس، لازم است یک دامنه و هاست برای سایت تان تهیه کنید.
برای این کار، ما به شما «میهن وبهاست» را توصیه می کنیم. زیرا هم پشتیبانی خوبی دارد و هم قیمت سرویس های آن مناسب است.
هزینه سالانه دامنه ir شش هزار تومان است و هزینه هاست برای شروع کار، سالانه حدوداً ۸۰ هزار تومان است.
برای ثبت دامنه و گرفتن هاست، میتوانید این فیلم آموزشی را دانلود کنید و ببینید.
بعد از گرفتن دامنه و هاست، باید وردپرس را بر روی هاست نصب کنیم.
برای راحتی شما، فیلم آموزشی نصب وردپرس را برایتان آماده کردهایم.
توجه: در هنگام خرید قالب (پوسته) برای سایت، دقت کنید حتماً یک قالب فروشگاهی فارسی تهیه کنید.
چند نکته که در فیلم آموزشی گفته نشده است:
- در هنگام خرید قالب (پوسته) برای سایت، دقت کنید حتماً یک قالب فروشگاهی فارسی با گرافیک جذاب تهیه کنید. قالب ها را هم به صورت رایگان و هم پولی می توانید تهیه کنید. قالب های پولی معمولاً ۶ ماه تا یکسال پشتیبانی هم دارند.
- در صورت تمایل به خریداری قالب، از سایت ژاکت یا بیگ تم خریداری کنید.
- قالب پیشنهادی رایگان برای سایت های مختلف: جریده
- قالب پیشنهادی پولی مناسب برای سایت های آموزشی: پوسته آکادمی (قیمت این قالب ۲۹ هزار تومان است)
قدم دوم- راه اندازی سیستم فروش سایت
خوشبختانه با وجود وردپرس، این کار هم بسیار آسان شده است.
وردپرس افزونهای دارد به نام ووکامرس که همه کارهای فروش محصولات را برای شما خودکار می کند. اگر قالب فروشگاهی تهیه کرده باشید، نسخه فارسی این افزونه در آن قرار دارد.
برای فعالسازی خرید اینترنتی، نیاز به یک درگاه هم دارید. درگاه را به دو صورت میتوانید برای سایتتان بگیرید.
راه اول این است که از سایت یکی از بانک ها درخواست دهید.
اما با توجه به زمانبر بودن گرفتن درگاه از بانک و نیاز به داشتن نماد اعتماد الکترونیک(اینماد)، برای شروع بهتر است، از یکی از سایت های واسط پرداخت استفاده کنید.
با این روش، درگاه شما ظرف یکی دو روز آماده است. اما درعوض، به ازای هر خرید، ۵درصد از آن را به عنوان کارمزد از مبلغ آن کسر می کنند.
برای گرفتن درگاه به روش دوم، سایت زرین پال را به شما توصیه می کنم.
قدم سوم- بازاریابی اینترنتی
بازاریابی اینترنتی، یعنی جذب بازدیدکننده و تلاش برای تبدیل آنها به مشتری از طریق اینترنت.
برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد. اما در اینجا روشهایی که برای کسب و کار شما مناسب باشد را توضیح می دهیم.
برای بدست آوردن مشتری نیاز به بازدید کننده داریم. برای جذب بازدیدکننده دو منبع اصلی وجود دارد: شبکه های اجتماعیو موتور جستجوی گوگل.
در شروع، بهترین منبع برای ما گوگل است. اگر بتوانیم سایت و مقالات آموزشی آن را در رتبه های بالای گوگل قرار دهیم، شانس این را داریم که جستجوکنندگان روی لینک ما کلیک کنند و وارد سایت ما شوند.
به این بازدیدها اصطلاحاً بازدیدهای ارگانیک (طبیعی) می گویند. یعنی بدون پرداخت هزینه و انجام تبلیغات به سایت ما آمده اند. بنابراین ارزش آنها بسیار بیشتر و هزینه جذب آنان بسیار کمتر از سایر روش هاست.
بنابراین تاکید ما روی جذب بازدیدکننده با استفاده از موتور جستجوی گوگل است. چیزی که به آن سئو (SEO) می گوییم. بعد از توضیح سئو، به شبکه های اجتماعی هم به صورت خلاصه اشاره می کنیم.
جذب بازدیدکننده با سئو
سئو به بیان ساده، یعنی انجام کارهایی که منجر شود به اینکه مقالات و مطالب سایت ما در بعضی از عبارت ها در رتبه بالاتری نمایش داده شود. هر چه این رتبه بالاتر باشد بازدیدکنندگان بیشتری خواهیم داشت.
برای قرار گرفتن در رتبه های بالا درنتایج جستجو سه کار باید انجام دهیم:
هدف گیری چند کلمه کلیدی برای کسب رتبه بالا
ساده ترین راه برای این کار این است که موضوع آموزش خود را که قبلاً مشخص کرده ایم، در گوگل جستجو کنیم. خود گوگل تعدادی عبارت دیگر به ما نشان می دهد که بیشتر توسط کاربران جستجو می شود. این پیشنهادات در حین تایپ کلمات در گوگل، یا در پایین صفحه جستجو به صورت زیر نمایش داده می شود.
بنابراین با این روش ساده، لیستی از عبارت ها و کلمات کلیدی را می توانیم انتخاب کنیم.
البته همه عبارت ها برای شما مناسب نیست. ممکن است برای یک عبارت خاص، تخصص یا علاقه برای آموزش دادن نداشته باشید.
تولید مستمر مطالب مفید در سایت
برای شروع سایت، سعی کنید هفته ای حداقل یک آموزش مفید در سایت قرار دهید.
این آموزش می تواند به صورت مقاله (متن و عکس)، فیلم یا اشکال دیگر باشد.
دقت کنید مطالب و آموزش ها باید در چارچوب کلمات کلیدی باشد که قبلاً انتخاب کرده اید.
استفاده از افزونه سئو در وردپرس
توصیه بعدی این است که حتماً افزونه Yoast را نصب کنید. این افزونه تنظیمات لازم را برای بهینه سازی هر پست به شما یاد آوری می کند. (توضیحات بیشتر درباره افزونه Yoast)
جذب بازدید کننده از طریق شبکه های اجتماعی
سه رسانه اجتماعی پر طرفدار در ایران وجود دارد: اینستاگرام، تلگرام و آپارات.
توصیه می کنیم در صورت امکان در این رسانه ها هم فعالیت کنید.
می توانید برای شروع در تلگرام یک کانال آموزشی راه اندازی کنید.
اگر می توانید از فعالیت های خود یا اخبار و تازه های حوزه کاری خود تصاویری تهیه کنید، داشتن یک صفحه در اینستاگرام بسیار مناسب است. با انتشار تصاویری از محصولات و خدمات خود در آنجا توجه کاربران را جلب کنید.
برگزاری آموزشهای کوتاه به صورت لایو اینستاگرام هم ایده جالبی برای جذب مخاطب و کسب شهرت و اعتماد است.
آپارات هم فضای بسیار خوبی برای اشتراک فیلم های آموزش است. می توانید بخش هایی از فیلم های آموزشی خود را منتشر کنید. دقت کنید برای این کار حتماً برای خود یک کانال در آپارات ایجاد کنید.
نکته پایانی این که، در هر رسانه ای که آموزشی را به اشتراک می گذارید، لینک صفحه مربوط به آن در سایت را هم قرار دهید.

